Anys Granados

Amb aquesta secció volem posar a disposició dels estudiants informació de les activitats al voltant de Granados i enllaços interessants. En aquesta pàgina podeu deixar comentaris.

 

Enric Granados i Campiña va néixer a Lleida el 1867 i va morir al Canal de la Mànega el 1916. Per aquest motiu, enguany es commemora el centenari de la seva mort i el 2017 el 150 aniversari del seu naixement.
Granados, juntament amb els també catalans Issac Albéniz, Ricard Viñes, Joaquim Malats i altres noms menys coneguts, va ser un gran impulsor de l'escola pianística catalana, una de les ramificacions de la qual es transmeté a través del seu deixeble Frank Marshall i arribà als nostres dies amb Alícia de Larrocha (1923-2009).
A banda de la interpretació pianística, Granados va dedicar gran part de la seva vida a la pedagogia i a la composició, deixant un nombre important d'obres per a piano i obres vocals.
Des de l'Escola de Música Victòria dels Àngels i Conservatori de Sant Cugat, no hem volgut deixar passar aquesta efemèride i us presentem un programa d'activitats musicals i formatives a l'entorn d'aquest compositor català amb l'ànim de donar a conèixer el seu llegat musical i pedagògic.

_____________________________________________________
Inauguració del curs acadèmic 2016-2017
En l'acte d'inauguració que es va celebrar el divendres 30 de setembre, el professor Emili Brugalla va presentar als assistents la programació del doble aniversari de Granados, amb una petita glosa biogràfica del pianista i compositor. Va senyalar la importància que uns actes commemoratius s'enquadrin en el marc d'un centre educatiu, que té la missió de transmetre coneixements i valors més enllà de la simple celebració d'activitats que poden tenir més o menys importància però que queden enrere un cop han complert la seva funció. Lligat amb això, va destacar la importància que Granados atribuïa a l'educació i de com aquest pensament el va portar a obrir la seva acadèmia Granados, avui acadèmia Marshall, que és un dels referents de l'escola pianística catalana.
Entre les activitats programades, n'hi ha moltes dedicades més o menys directament a l'alumnat. Aquest curs molts alumnes de piano estudiaran composicions de Granados. El mes de febrer hi haurà una Master Class de piano a càrrec del pianista Albert Atenelle, que va ser deixeble de Frank Marshall, alumne directe de Granados. Així mateix, altres activitats del centre tindran com a referència la música i l'obra de Granados. La Mostra de Composició del conservatori és un exemple de la transversalitat d'aquesta proposta.
Clicant a sobre de les imatges de dalt, podeu veure la programació.

_____________________________________________________
El pianista José Menor interpreta Goyescas

Obrin el cicle de concerts 60' a Victòria, el dimarts 18 d'octubre vàrem poder gaudir del primer acte oficial dels Anys Granados. El pianista José Menor va interpretar les Goyescas, l'obra més madura i representativa del genial compositor lleidatà.
L'acte va comptar amb un diàleg entre el pianista i el professor Emili Brugalla, que el va presentar al públic i va permetre desvetllar alguns aspectes de la música més enllà de la interpretació.
José Menor és un dels joves pianistes catalans més internacionals i ha presentat aquest programa a importants sales de tot el món, entre les quals, al mític Carnegie Hall de Nova York.

___________________________________________________________
El dimarts 24 de gener, a les 19 hores de 2017 tindrà lloc un concert d'alumnes de piano amb repertori de Granados.

Entrada lliure

___________________________________________________________
El mes de febrer serà un període intens en les activitats dels Anys Granados.
Dilluns 6 i dimarts 7, Sala Polivalent. "Granados i l'espurna de la felicitat". Espectacle per a nens a càrrec d'Emili Brugalla i Clara del Ruste. Per a alumnes de bàsic de l'escola de música. Activitat interna.
Dimecres 8, 19 hores. Casa de Cultura de Sant Cugat. Conferència-concert a càrrec de la periodista Mònica Pagès. "Goyescas: la mirada sonora. Una visió pictòrica de l'obra de Granados". Entrada lliure.
Dijous 9, de 16 a 20 hores. Aula Magna. Classe magistral de piano sobre Granados a càrrec del pianista Albert Atenelle. Destinat a alumnes del Conservatori de Sant Cugat. Obert a oients.
Divendres 10, a les 20 hores. Aula Magna. Recital de piano a càrrec de Jean-François Dichamp. "Diàlegs entre fantasia i sonata: Granados, Soler i Scarlatti". Entrada lliure.
Diumenge 12, 12 hores. Sala Polivalent. "Granados i l'espurna de la felicitat". Espectacle familiar. Entrada 5€. No es fan reserves.
Dimarts 16, a les 19:30, Aula Magna. Concert del cicle 60' a Victòria, Entre Departaments. "Granados i el seu entorn", a càrrec d'alumnes de música de cambra del Conservatori. Entrada lliure.


Enllaços
Celebracions a Lleida
Granados a Wikipèdia
Fundació Victoria de los Ángeles

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada