dimarts, 27 de gener del 2015

10 de Victòria


El 15 de gener es van complir 10 anys de la mort de Victòria dels Àngels. L'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels (EMMVA), a més de tenir l'honor de portar el seu nom, ha tingut una relació molt especial amb ella durant els seus darrers anys i després del seu traspàs.


Al voltant de 1990, el Barcelona Guitar Quartet, del qual en formaven part els professors Jaume Abad i Francesc Pareja, va fer actuacions i gires de concerts amb ella per tot el món. En ocasió de la construcció i el trasllat del conservatori  a l'actual edifici del Centre Cultural, en Jaume Abad, llavors director de l'escola, va fer la proposta de batejar l'escola amb el seu nom, proposta que va ser acceptada amb il·lusió, tant per la cantant com pel claustre de professors. Victòria dels Àngels va oferir un concert al Monestir i va cedir l'import del seu caxet per l'adquisició del piano Yamaha C7 que hi ha a l'Aula Magna de l'escola. També va ser present a la inauguració de l'edifici. Posteriorment, quan ella ja s'havia retirat de totes les activitats públiques, va tenir la gentilesa d'assistir als actes de celebració del 25è aniversari de l'escola. 


Després de la seva mort es va crear la Fundació Victoria de los Ángeles, que va instal·lar la seva seu a l'escola i des de on continua treballant per difondre el seu art i mantenir viva la seva memòria. Helena Mora, presidenta de la Fundació, per desig exprés de Victòria, va donar a l'escola els dos pianos de la cantant: un Steck de quart de cua i un Steinway & Sons de mitja cua, aquest últim en cessió de comodat.


Durant aquests anys, la Fundació ha fet un gran nombre d'accions culturals al voltant Victòria dels Àngels: edicions de registres sonors, llibres, conferències, exposicions, concerts, beques i la creació d'un cicle de Lied, entre d'altres.


Ara, coincidint amb el Xè aniversari i sota el títol de 10 de Victòria, la Fundació i l'EMMVA organitzaran actes culturals al voltant de la seva figura que s'inicien amb l'exposició Només Victòria, una antologia de fotografies de la cantant que estarà exposada a l'escola de música fins al mes d'abril.

Inauguració de Només Victòria : dijous 29 de gener a les 18:00, Aula Magna




Altres activitats
Dijous 29 de gener, 19:30, sala del Cor del Gran Teatre del Liceu: Victòria dels Àngels, el diàleg amb les musses a càrrec del professor de l'escola Miquel Peralta